Sveti Nikola - praznik koji spaja ljude - Tajna Vestina

Sveti Nikola - praznik koji spaja ljude

Sveti Nikola je slava koja ima najdužu tradiciju u našem narodu. Kako se popularno kaže Svetog Nikolu slavi pola Srbije dok druga polovina ide na slavu.

Sveti Nikola zaštitnik moreplovaca

Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, ribara, brodova i plovidbe. Takođe on je zaštitnik mnogih gradova i luka (posebno u Grčkoj i Italiji). U grčkom folkloru sveti Nikola se opisuje kao “Gospodar mora”. U modernoj Grčkoj i Srbiji on je jedan od najpoštovanijih svetitelja. Takođe on je zaštitnik cele države Grčke.

Na ovaj praznik, gde god da se nađu, moreplovci spuštaju sidra. Zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

Omiljeni praznik najmlađih

Sveti Nikola je zaštitnik je u narodu poznat i kao zaštitnik dece tako da se ustalio običaj da, baš za ovaj praznik, deca daruju od strane najbližih. Tokom noći, dok deca spavaju, Sveti Nikola bi ima ostavio darove u cipele ili pokraj prozora. Deca bi naročito za taj dan, očistila svoje cipele i stavila ih blizu kreveta kako bi se ujutru prvo njima obradovala.

Tradicija šarenih kolača u obliku ptice

Na jugu Srbije , baš kako tradicija nalaže, se na ovaj dan prave šareni kolači u obliku ptice. Zajedno sa pogačom i vinom odnose se u crkvu na osveštenje molitvom i vinom. Nakon toga, oni krase slavsku trpezu.

Dan za oprost

U Vizantiji je na Svetog Nikolu bio običaj da se na taj dan amnestiraju zatvorenici. U narodu postoji verovanje da će onome ko na Svetog Nikolu oprosti dug sledeća godina biti bogata i plodna. Postoji i verovanje da danas ne treba nikogapodsećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

 

Upravo tradicija, poštovanje istorije, vera i običaja predstavlja tajnu veštinu života i lepote, iz tog razloga ne zaboravimo lepe momente, kao što su slave, obeležiti u krugu najbližih prijatelja i porodice