Otkud čvarci na toj lepoj dasci? - Tajna Vestina

Otkud čvarci na toj lepoj dasci?

Novembar je poznat po mnogo čemu. Menjaju se zimske gume, nabavlja se ogrev, sprema se zimnica i nama najdraža aktivnost, suhomesnate čarolije. Iz tog razloga odlučili smo da podelimo recept za domaće čvarke!

Već dugi niz godina čvarci, ili možemo reći ‘bombone od svinje‘, su sastavni deo tradicije. Gotovo svaka porodica ima neku tajnu veštinu pripreme čvaraka, a mi ćemo sa vama podeliti jednu od njih.

Kako kažu vlasnici tajne veštine pripreme čvaraka, za dobre čvarke najbitnija je dobra i domaća slanina. Posebno treba naglasiti da je slaninu potrebno iseći na niti previše sitne niti na previše krupne komade, već baš negde između, kako bi se mast istopila valjano. Priča se da je mera od 3cm idealna.

Tako isečene čvarke je potrebno staviti u veliku posudu i na blagoj vatri krčkati uz konstantno mešanje. Za rumenu boju čvaraka je odgovorno mleko. Mleko je potrebno dodati u trenutku kada mast krene da peni i to 1dl mleka na svakih 10 kg slanine.

Onog trenutka kada mast postane popuno bistra, a čvarci kao karamele, sigurni smo da su đakonije spremne. Čvarke je potrebno procediti i spremni su za degustaciju.

Za samo serviranje tu su naše prelepe kuhinjske daskeda upotpune savršen zimski trenutak.

Za sam kraj želimo da dodamo da je tajna veština pripreme čvaraka ljubav. Pripremanje čvaraka uz društvo prijatelja i uz čašicu rakije ili vina ima čaroban odraz na kvalitet i ukus čvaraka.